Молоді митці спілкувалися і творили на пленері

Молоді митці спілкувалися і творили на пленері
Мальовнича природа надихає, а невимушена обстановка допомагає відчувати себе вільно, знаходити друзів та однодумців. Так окреслили ідею організатори, а це мистецьке об’єднання «Сходи» та обласна організація Національної спілки письменників України. Саме молодіжна студія «Полтавські джерела», що діє при спілці, стала відправною точкою для знайомства з молодими авторами, яких і запросили на семінар.

Цього року участь у пленері взяли близько півсотні осіб, як учасників, так і гостей, тоді як минулого року подібний захід зібрав усього півтора десятка митців. Утім досвід минулого року довів, що саме під час спільного відпочинку творча молодь найбільш натхненно спілкується і обговорює твори колег, розповіла голова обласної організації НСПУ Олена Гаран. А ще зазначила — якщо попередній пленер зібрав здебільшого поетів, то на нинішньому переважали прозаїки.

— Серед них — група молодих прозаїків, які не вперше беруть участь у подібних заходах, говорить Олена Гаран. — Ми не один рік уже спостерігаємо за їхнім творчим зростанням. І дуже приємно відзначити особистісний і творчий ріст цих молодих людей. Дуже приємно, що за цей час вони стали колективом однодумців і друзями, вони спілкуються і поза нашими семінарами.
Щоб навчитися тонко відчувати цей світ і точно змальовувати його за допомогою слова, замало літературного таланту. Потрібно вчитися помічати красу поряд, бути не байдужим до світу природи, аналізувати свої помилки у перших пробах пера. Щоб відпочити від суєти, подихати свіжим і цілющим лісовим повітрям, набратися нових вражень та натхнення зовсім необов’язково мандрувати у далекі краї. Зовсім поруч від Полтави в околицях села Кованьківка починається туристичний маршрут, подорожуючи яким можна побачити загублені у лісі хутори, де ще збереглися старі колодязі-журавлі та хатки-мазанки, мешканці яких зовсім поруч від великого міста живуть у дивовижній близькості до природи. Тож місце проведення пленеру було обрано невипадково.
Молоді митці спілкувалися і творили на пленері


Оскільки захід відбувся поблизу стайні, що розташована в Кованьківці, юні митці мали можливість більше дізнатися про коней. Ліричного настрою додали музичні композиції, які виконав на бандурі музикант Олег Курінний. І ще, жоден із учасників не залишився без символічного подарунка на згадку про пленер.

Крім Олени Гаран, керівниками творчих груп були відомі письменниці: Інна Снарська та Олена Савченко. Їхня доброзичлива і конструктивна критика, щирість і відкритість у спілкування створювали атмосферу взаєморозуміння і довіри.

Традицію проведення таких заходів організатори планують продовжити і наступного року. І сподіваються зробити його ще яскравішим, іще цікавішим, а гостей буде ще більше. Адже за невеликий час існування мистецького об'єднання "Сходи" підібралася справжня команда однодумців.
Молоді митці спілкувалися і творили на пленері