Особливості організації кінного походу


Правила техніки безпеки.

Особливості організації кінного походу
В кінний похід може йти група у складі 5-8 туристів і двох інструкторів. Один інструктор відповідає за здоров'я і збереження коней, стежить за виконанням рекомендованих інструкцій туристами. Він визначає дозволені навантаження на коней.
Другий інструктор є наставником туристів у всьому, що стосується пересування по маршруту. Зобов'язаний донести до них правила техніки безпеки. Він визначає графік руху групи, відповідає за безпеку туристів і стежить за виконанням туристами рекомендованої інструкції по техніці безпеки. Організовує стоянку і харчування.
Група пересувається на маршруті верхи на конях. Речі, продукти  харчування, табірне спорядження везеться в похідному возі. Верхові під керівництвом інструктора можуть йти незалежно від воза. На стоянці туристи допомагають інструкторам у догляді за кіньми. Під час стоянки можливе додаткове катання верхи.
При організації кінних походів треба дотримуватись інструкції по техніці безпеки з кіньми, виконувати всі вказівки і команди інструктора.
Підходити до коня слідує спереду, з лівого боку, попередивши голосом. Слід остерігатися коня позаду, навіть якщо він знаходиться в спокійному стані.
Необхідно оглянути прив'язь коней. Вуздечка, недоуздок, повинні бути справні і міцні, підігнані до тварин.
При надяганні вуздечки або недоуздка треба дотримуватися обережності, стежити, щоб при застібанні пряжок вуздечки вудила не різали губи, а недоуздок не давив на лицьову частину голови коня.
Чистити коня слід тільки після прив'язі її до конов'язі. Під час чистки знаходитися необхідно збоку коня впівоберта до нього і стежити за його поведінкою, не застосовувати грубих прийомів, що дратують тварину. Перед їздою на коні треба перевірити правильність сідлання, підтяжку попруг, підгонку стремен під їздця на коні.
Їзда в сідлі допускається тільки у взутті, що вільно входить в стремено. Забороняється вкладати ноги в путлища. Забороняється їзда у взутті з рифленою підошвою.
Спортивні брюки повинні бути легкими, вільними і не ускладнювати рухів. Вузькі джинси мало згодяться для верхової їзди.
Сплигуючи з коня необхідно кинути стремено. Не випускаючи з рук  повода, плигнути на ліву сторону. Зняти повід з шиї коня і відпустити попругу на 1 дірочку, потім заправити стремено.
При їзді на коні потрібно бути уважним, не розпускати поводів і бути готовим будь-якої хвилини застосувати необхідні прийоми управління відповідно до ситуації, що склалася.
При проводці коней один за одним, при посадці їздця на коня, дотримувати дистанцію між ними не менше 5 метрів.
Об'їжджати і перетинати дорогу коню, що йде поряд, допускається тільки після обгону його на два корпуси.
При русі на коні не треба кричати, розмахувати руками, зістрибувати на ходу.
Забороняється підганяти коня, що рухається поряд, помахом руки, повода або хлиста.
Необхідно мати з собою:
1. Теплий одяг;
2. Зручне взуття не на підборах, без платформи;
3. Довгі брюки з цупкої тканини;
4. Обов’язково легку кофту з довгим рукавом;
5. Головний убір.