З прадавньої криниці. Кінний маршрут (село Кованьківка)

Золота Круча. Околиці села Ворони Котелевського району
Нам властиво шукати дивовижне і незвичайне десь далеко і не помічати казку зовсім поруч, забуваючи, ким ми є насправді. Та іноді все ж так хочеться повернутися у часи дитинства, коли вмів щиро радіти, дивуватися і не думати про швидкоплинність часу. Просто слухати тишу, дивитися в очі коня і нікуди не поспішати.
У селі Кованьківка починається кінний туристичний маршрут, подорожуючи яким можна побачити загублені серед соснових і змішаних лісів хутори, де ще збереглися старовинні колодязі-журавлі та хатки-мазанки, мешканці яких зовсім поруч від великого міста живуть у дивовижній близькості до природи.
Ці одинокі оселі, сповнені сумом тихого вичахання людського тепла, будять у душах тугу і любов, нагадують міським мешканцям, звідки ми, де наше коріння, змушують замислитися, куди нас несе невпинна ріка історії.
Це давня українська земля, де споконвіку мешкали наші пращури...
Пропонований екскурсійний маршрут пролягає через різні біогеоценози – степові ділянки, луки, сосновий та листяний ліси. Це дозволяє побачити безліч представників рослинного і тваринного світу, цілий ряд з них занесені до Червоної книги України.
Стара Котелевська дорога веде через ліси. Ліс заслуговує на особливу увагу. Він пам’ятає наших предків, він живий неповторний свідок історії нашого народу, збережений природою. Здавна ліс щедро ділився з людьми своїми дарами, а зараз вже наша черга подбати про нього і зберегти для нащадків.
На своєму шляху туристи минають хутори Сусідки і Ступки, розташовані в мальовничих місцях, величний ліс обступає людські оселі, ця картина по-справжньому заворожує, тут ніби зупинився час, і коні далекої козацької доби здіймають куряву, несучи своїх вершників.
Туристи проїжджають село Ворони. Подорож триває вздовж берега річки Ворскли. Тут, на її високому і крутому березі, туристи роблять стоянку. Перед їхніми очами відкривається величний краєвид – прозорі води ріки, безкраї простори.
Під час стоянки можна скуштувати козацького куліша. За допомогою Мистецького об'єднання "Сходи", учасники якого вивчають і відновлюють народні традиції, туристам пропонується поринути у світ українських звичаїв і легенд, послухати стародавні мелодії.
Потрапити до цих заповітних місць можна так само, як це робили наші предки сивої давнини – верхи на вірних надійних конях. Їдучі луками чи лісом людина отримує можливість бути ще ближче до природи, злившись з конем.
Кінь – розумна, красива, незбагненна істота, з якою можна спілкуватися і яку можна навчитися розуміти. Це цілий світ. Люди, які постійно працюють з кіньми, знають: кінь – це донор, який віддає свою енергію людині. Існує поняття «іпотерапія»: спеціалісти стверджують, що спілкування з конем допомагає позбавитись психологічних проблем, може стати частиною курсу лікування від алкоголізму та наркоманії, позитивно впливає на дітей, які страждають на дитячий церебральний параліч та інші захворювання центральної нервової системи. Будь-яку людину спілкування з конем не залишить байдужою і оздоровить духовно і фізично.
Золота Круча
Для маршруту обираються коні, які пройшли спеціальну підготовку, виїжджені, спокійні і врівноважені. Ведеться нагляд за станом їхнього здоров’я. Похід розпочинається зі знайомства туриста з конем, його характером та інструктажу з техніки безпеки, суворе дотримання якої зводить до мінімуму ризики.
Метою організації даного екскурсійного маршруту є популяризація активного відпочинку в Полтавському районі. Ми хочемо привернути увагу громадськості, потенційних туристів і туристичних організацій до рекреаційного потенціалу Полтавщини, показати перспективи розвитку кінного туризму, запропонувати новий туристичний маршрут та можливості мандрів верхи.
Зелений туризм набуває дедалі більшої популярності у світі. Не є винятком і Полтавщина – козацький край, мешканці якого не уявляли свого життя без коней. Ми пропонуємо перенестися у далекі ті часи, здійснивши захоплюючу мандрівку стежками рідного краю. І переконатися – краса і гармонія природи зовсім поруч, варто тільки поглянути довкола і відкрити їй назустріч своє серце.
 Тематика маршруту: ознайомлення з рослинним і тваринним світом різних біогеоценозів, подорож по місцях, які нерозривно пов’язані з нашою історією. Під час походу можна зустріти косуль, лосів, зайців, побачити різноманітних птахів.
Місце проведення: листяний і сосновий ліси, ділянки степової рослинності, луки в околицях сіл Кованьківка, Ворони та хуторів Сусідки і Ступки Полтавської області.
Вік учасників – від 18 років, в похід можуть йти підлітки від 14 років за умови участі батьків.
Маршрут розрахований на туристів, які мають досвід верхової їзди.
Для бажаючих пропонується подолати цю відстань не верхи, а на возі. Це надає можливість людям будь-якого віку і фізичних можливостей насолоджуватися мандрівкою.
Сезонність. Кінні походи по даному маршруту проходять з квітня по листопад.
Тривалість походу – 10 годин, з них 6 години пересування верхи по маршруту, 4 години – стоянка.
Довжина маршруту – 18 кілометрів.
Золота Круча.